Er du for uddannet til at blive en succesfuld investor?

Højtuddannede mennesker er, for det meste, trænet til at stille spørgsmålet ”hvorfor?”. Ingeniører, revisorer, læger, advokater og lignende vil konstant vide alt, hvad de kan om, hvorfor bestemte ting sker. Antagelsen er selvfølgelig, at det at vide hvorfor vil hjælpe dig med at gøre det rette i dit karrieredomæne og derfor belønne dig for det.

Mens denne strategi måske virker godt i bestemte professioner, er aktiemarkedet et meget anderledes domæne. På det finansielle område bliver man ikke nødvendigvis belønnet, bare fordi man forstår de underliggende grunde til, hvorfor noget sker. Tværtimod kan det at stræbe efter rationelle svar i et tilsyneladende skørt marked generere en akademisk tilfredsstillende liste med forklaringer men uden finansielle belønninger. En investors stræben efter ”hvorfor” spilder måske dyrebar tid og energi, når fokus i stedet bør lægges på at finde ud af ”hvad” og derefter følge op med den rette beslutning.

Markedet belønner kun én for at vide, hvad der sker på et bestemt tidspunkt og for at basere sine beslutninger på denne indsigt. Ja, du synes måske at det at finde svaret på ”hvorfor” kan være intellektuelt tilfredsstillende, men uheldigvis er det altid det spørgsmål, der er bagud i skolen, og det er ”hvad”, der scorer topkaraktererne!

Så snart du tilslutter dig troen om, at din belønning hænger sammen med at vide, hvad der sker, vil du kunne opnå en form for kontrol og fred over din al vigtige ”indre investor”. Kun da vil du kunne fortsætte længere op af rentabilitetsstigen ved nu at kæmpe med sandsynligheder i stedet for forudsigelser.

Mange professionelle, såsom ingeniører, ved, at hvis de bruger løsning A til problem X, så kan et godt udfald forudses med god nøjagtighed. Når disse selvsamme personer tager denne form for tankegang med ud på markedet som rekreative investorer, kan resultaterne være frustrerende. Aktiemarkedet er et spil, der handler om sandsynligheder. Det er en kompleks arena, der drives af millioner af investorer, der lægger deres penge baseret på deres egne unikke følelser, behov og meninger. Selv de mest sofistikerede algoritmer kan ikke forudse, hvordan bestemte mennesker vil reagere.

Konklusionen er, at højtuddannede mennesker bliver nødt til at overvinde deres behov for at vide grunden til ting. De bør i stedet lære på en klar måde at forstå, hvad der sker og derefter have disciplinen og risikostyringsevnerne til at tage beslutninger på baggrund af dette.

Hvis du er en uddannet professionel, og du gerne vil have succes på aktiemarkedet, skal du:

  • Fokusere på hvad der sker, og ikke hvorfor det sker.
  • Sætte sandsynligheder over forudsigelser.
  • Tage forandring til dig og være villig til at foretage nødvendige justeringer.

Hvad synes du? Smid en kommentar her. Det skader ikke!