Et trackingeksperiment for momentumaktier

Når man handler aktier kortsigtet (trading), er det essentielt at have to ting i orden, før man kan tjene penge: En god sandsynlighed og et godt risiko/gevinst forhold. Førstnævnte er måske ikke lige så nødvendigt som et godt risiko/gevinst forhold, da man i teorien godt kan tjene penge på en sandsynlighed under 50%, hvis man hiver større gevinster hjem, når man har ret, end man taber, når man ikke har ret.

Men hvad er risiko/gevinst så? Lad at sige, at en aktie over en hel uge bevæger sig i en kanal fra 10 kr. til 13 kr. I dette eksempel er det indlysende hensigtsmæssigt at købe ved 10 kr. og sælge/shorte ved 13 kr. Men denne kanal er jo ikke sikker i at holde stik. Aktien kan bryde ud/under kanalen. Derfor kræver det, at man har et godt risiko/gevinst forhold. Lad os sige, at aktien bouncer væk fra 10 kr., hopper op til 13 kr. og begynder så at få problemer med at bryde igennem 13 kr. Hvordan kan vi tage vores sandsynlighed og risko/gevinst forhold i betragtning i dette tilfælde? Husk, at sandsynligheden for, at en trend fortsætter altid er større, end at den vender. Derfor ordsproget “trenden er din ven”. Sandsynligheden for, at aktien falder tilbage til 10 kr. er derfor større, end at den bryder ud, især hvis man kan spotte, at den får problemer. Her er sandsynlighedsfaktoren så på plads. Men hvad så med risiko/gevinst forholdet? Lad os sige, at aktien hurtigt falder til 11,5, uden du kan nå at reagere. Skal du så shorte nu med forventningen om, at den falder helt tilbage til 10 kr.? I dette tilfælde har du ikke et godt risiko/gevinst forhold. Forholdet er lig 1:1. Du risikerer 1,5 kr. upside til forhold for 1,5 kr. downside. I dette tilfælde ville det være for sent at indtage handlen. Hvis aktien derimod stadig holder sig på 12 kr. kan du stadig indtage den korte position velvidende om, at du risikerer 1 kr. til fordel for 2 kr. Dit risiko gevinst forhold er derfor 1:2. Et risiko/gevinst forhold på 1:3 eller 1:4 er meget passende.

Hvad vil jeg så med det her? På det seneste har jeg fundet ud af, at mine handler i højere grad er baseret på dette risiko/gevinst forhold i stedet for at tage sandsynligheden med i betragtning. Det er altså vigtigt at tage højde for begge faktorer. Jeg fanger ofte mig sig i at kæmpe imod trenden, fordi aktien blot laver et lavere højdepunkt, men hvor den så alligevel ender med at fortsætte trenden og bryde ud, så jeg må tage mit tab.

Af denne grund har jeg derfor udviklet mit eget Excel-databasesystem, som jeg synes er utroligt fascinerende. Jeg tror, at det ville kunne løfte min trading til et højere niveau. Mit system går helt enkelt ud på at tracke momentumaktier over tre dage for at se, hvordan de agerer baseret på forskellige kriterier og faktorer. Dette gør jeg ved først at kigge på, hvilke amerikanske NYSE og Nasdaq aktier, der på dag 1 er steget over 10% og har en volumen på over 400.000 aktier. Derefter tager jeg et kig på grafen for at se, om jeg kan identificere et af de mønstre på den daglige graf, som jeg i forvejen har skrevet ned. Disse inkluderer f.eks. om aktien er på vej mod et markant støtteniveau, om aktien bryder ud til nye højder, om det er et dead cat bounce osv. Hvis jeg ikke kan identificere et mønster, tager jeg den ikke med i mit system.

Herefter begynder jeg at kategorisere de fundne aktier for dagen efter kurs (0-1, 1-5, 5-10 osv.), hvor meget de er steget (10-20%, 20-40% osv.), om aktien har handlet hele sin float og så en række andre kategoriseringer (daily candle mønster, sektor osv.), der i alt er 7 kriterier. De aktier med lige præcis de samme 7 kriterier ryger i samme excel ark. Derfor kan jeg i princippet lave over 500 forskellige excel ark. Nå, jeg vil ikke snakke så meget om, hvilke kriterier jeg leder efter, men vil hellere vise nogle af de resultater jeg har fundet, ved at to aktier kommer i samme Excel-ark (opfylder altså samme kriterier). Målet er selvfølgelig at se, om der er korrelation mellem de to aktier, der ryger i samme spreadsheet. Her er tre eksempler på disse, og jeg tror på, at du vil finde det meget fascinerende:

Klik på billedet for at se større version. Venstre graf for hver aktie er over en 3-dages periode.

B8Y3mKbCAAE_u-b

B89cZV4IMAASDVm

COTY-HZO

Oven i dette ser jeg også på, hvordan S&P 500 agerer på den pågældende dag for at se, om det har en relativ indflydelse. Tag for eksempel aktien COTY. S&P 500 var igår svag hele dagen, hvilket jeg tror er grunden til, at COTY var relativt svag hen mod eftermiddagen på 3. dagen (igår) i forhold til aktien HZO, der brød ud hen mod eftermiddagen, og hvor S&P 500 lukkede i plus for dagen. Jeg skriver også ned, hvor stor short interest der er i aktien, da det ville kunne indikere en relativ styrke i forhold til den anden aktie (momentumaktier er ofte mest sårbare over for short squeezes). COTY og HZO havde omkring samme short interest.

Målet med dette eksperiment er selvfølgelig at se, hvilke steder jeg kan finde en fordel ved. Hvis dag 1 og 2 for to aktier med samme kriterier er éns, vil jeg antage, at sandsynligheden for at COTY vil agere som HZO på 3. dagen er større end 50%. Derfor vil jeg forsøge at indtage en lang position de steder, hvor jeg kan se et godt risiko/gevinst forhold. Dette er selvfølgelig et eksperiment, som jeg kun har kørt fra starten af januar, men ovenstående eksempler beviser på sin vis, at jeg (tror jeg selv) har fat i noget, der kan løfte min trading til et nyt niveau.

Jeg slår sommetider nye korrelationer, jeg finder, op på Twitter, så hvis du vil følge med, så følg mig: @OliverEggertsen.

Hvad synes du? Smid en kommentar her. Det skader ikke!