Markedet er ligesom poker

Mark Minervini giver en god pointe: Markedet er ligesom poker i den forstand, at det mest vigtige element til succes er at vide, hvilket bord man skal sidde ved. Alt for ofte fokuserer mange tradere på, om de skal hold’em eller fold’em, men hvor de faktisk sidder ved det forkerte bord.

Hvordan kan vi sidde ved det forkerte tradingbord? Her er nogle adskillige variationer:

  • Du er momentumtrader, og du handler et langsomt, lavtvolatilt marked.
  • Du er trendtrader, og du handler et omskifteligt og svingende marked.
  • Du er en researchorienteret ”big picture” trader, og du bliver fanget i de kortsigtede kursbevægelser.
  • Du er en begavet kortsigtet trader, og du er fanget i et langsigtet blik på markedets retning.
  • Du er contrarian trader, og du bliver kørt over af retningsbestemte strømme med høj volumen.
  • Du er en uafhængig tænker, men du bliver distraheret og påvirket af andres meninger.
  • Du er en trader, der er god til at læse de andre spillere ved bordet, men du er isoleret fra andre tradere.

Jeg har set folk tjene penge på markedet på to måder: Ved at investere og ved at trade. Investering har generelt at gøre med at have et overordnet blik/idé og ignorere den kortsigtede støj for at se idéen blive til virkelighed. Investorer er top-down tænkere: De er analytiske og deres færdighed ligger i at samle brikkerne under deres research for at skabe et billede, som andre endnu ikke har set. Tradere er bottom-up tænkere: De genkender mønstre, som de forekommer, og reagerer på dem hurtigt. Hvor investoren tænker meget over muligheder over tid, tænker traderen stort set over, hvad der sker på markedet på et givet tidspunkt.

En god måde at tabe penge på er ved ikke at forstå sig selv, og hvordan man kognitivt er skruet sammen. Hvis du er en dyb tænker, vil du tabe penge ved at sidde ved tradingbordet. Hvis du er en hurtig tænker, vil du tabe penge på at kæmpe med investeringsteser. Ruten til succes er at være den, man er, når man virker bedst. Det at arbejde på sin disciplin, kontrollen over sine følelser og at følge sin proces hjælper ikke, hvis man sidder ved det forkerte bord til at starte med.

Hvad synes du? Smid en kommentar her. Det skader ikke!