Kinesisk finansielt selvmord?

Med det kinesiske aktiemarked i frit fald fra en 150% stigning over det sidste års tid og uhyre store marginniveauer fra både private og institutionelle investorer, har regeringen i dag valgt at indføre en “regel” om, at private såvel som institutionelle investorer ikke må sælge deres aktier de næste 6 måneder, hvis de ejer mere end 5% af et selskab. Reglen er sågar etableret med tilbagevirkende kraft, så hvis aktierne er blevet solgt indenfor de seneste seks måneder, skal de nu købes igen. Over ud det har Kinas top-brokerselskaber givet løfte om, at de vil opkøbe aktier på markedet for mindst 120 mia. yuan (19,3 mia. dollars) som yderligere forsøg på at holde markedet oppe. Centralbanken bliver effektivt “lender of last resort” ved at trykke penge til at opkøbe aktier og løfte kurserne. Lad mig minde om, at USA forsøgte at gøre det samme i starten af Den Store Depression i 1929, da aktiemarkedet var nede med samme 30%. JPMorgan og andre finansielle giganter valgte at samle sig og opkøbe aktier for at lægge et “gulv” under kurserne. Og ud over dette har regeringen samtidig valgt at stoppe handlen for 40% aktierne på børsen.

Det vil alt sammen skabe en kæmpe likviditetskrise, og med dagens nyhed om den nyindførte “regel” er der efter min mening langt længere ned til bunden af det nuværende fald. På nuværende tidspunkt er det IKKE tid til at købe op i “billige” kinesiske aktier. Kinesiske virksomheder har simpelthen ikke de fundamentale faktorer på plads for ikke at tale om gennemsigtighed nok til at kunne retfærdiggøre de høje værdiansættelser, der stadig er, og det har de ikke haft i lang tid, siden det blev hipt at investere i Kina.

Marginniveauet er 30-doblet over de sidste 3 år, da de kinesiske investorer låner penge for at købe værdipapirer. Alene i 2015 var niveauet vokset med 123%, inden markedet begyndte at styrtdykke.

Her er nogle flere facts om det kinesiske aktiemarked:

  • Der er over 200 mio. investorer på markedet.
  • 81% af dem handler månedligt.
  • Over 2/3 af dem har ikke gennemført en uddannelse efter grundskolen.
  • Der er blevet oprettet 30 mio. nye konti i 2015.
  • Mindre end 2% af alle aktierne er ejet af udenlandske investorer.

Det her bør være en advarsel for de investorer, der ønsker at lægge deres penge i Kina. Kinesernes sans for kapitalisme er langt mindre udviklet, end mange forstår.

Hvad synes du? Smid en kommentar her. Det skader ikke!