Grønne afgifter skal finansiere grønne initiativer – Situationen om Apple i Viborg

Her til morges læste jeg i Børsen om den knude, der lige nu ligger og forværrer situationen for Apples tilstedeværelse i Viborg og den lovede gratis overskudsvarme til Viborgs beboere. For det første ligger det store problem i, at den meget begejstrende løsning med gratis overskudsvarme fra Apples datacenter sandsynligvis vil koste viborgenserne i omegnen af 250 millioner kroner i form af investeringer, der ligger på linje med et helt nyt fjernvarmeanlæg. Grunden til dette er, at Apple for nyligt på et møde i Viborg fremviste, at de kun kunne levere lunkent vand på 25 grader, hvor det så er op til Viborg selv at varme dette yderligere op til normen på omkring 55 grader. Ifølge Børsens oplysninger skal der dertil lægges, at op mod 5000 hjem i Viborg skal have en ny varmeveksler. Det var da lidt sent at finde ud af.

Det andet store problem med Apple-situationen ligger i (formålet med dette indlæg), at skattesystemet også vil have en bid af kagen for at kunne finansiere velfærdsydelser, der ikke engang har at gøre med energiområdet. Elopak i Lystrup havde i sin tid samme idé som Apple om at levere gratis overskudsvarme til Lystrups beboere, men denne løsning blev blokeret af en skatteteknik. “Skat mener, at den gratis varme skulle afgiftsbelægges, grundlæggende tæt ved 34 pct. af investeringen. Det gjorde, at den gratis varme fra Elopak med afgifterne lagt oveni blev 10-20% dyrere end den normalproducerede varme (endda før uforudsete udgifter), og det gjorde, at Elopak valgte at droppe projektet. Denne skatteteknik vil med stor sandsynlighed også ramme Viborg, da afgørelsen burde danne præcedens.

Det værste ved det hele er, at staten åbenbart ikke bare kan sænke afgifterne på gratis overskudsvarme, da denne indtægt ikke kun går til at finansiere grønne initiativer med også er bundet i velfærdsydelser, der intet af at gøre med grønne initiativer! Her ligger et stort problem i det danske skattesystem. Når noget så indlysende som at forbedre vilkårene for noget som gratis overskudsvarme bliver forhindret, fordi systemet er sat sådan op, at de forskellige offentlige udgifter og afgifter skal finansieres på tværs af hinanden, så er det tegn på, at der skal bindes nogle knuder op. Uden løsninger skal vi åbenbart lukke overskudsvarme ud i den blå luft.

Hvad synes du? Smid en kommentar her. Det skader ikke!